Nezaplatitelné tajemství

10:26:00 3 Comments A+ a-

Zygmunt Miłoszewski není pro milovníky krimi série z nakladatelství Host neznámé jméno. První dva díly detektivní série o prokurátorovi Teodorovi Szackém (Zapletení a Zrnko pravdy) sklidily v Polsku obrovský úspěch a i u nás se zapsaly celkem dobře. Ale Miłoszewskému byl žánr krimi příliš málo, chtěl si vyzkoušet napsat také něco dobrodružného, nejlépe o historii a umění. A nakonec přišel s thrillerem Nezaplatitelný. Rovnou vám říkám, pokud nemáte rádi konspirace a knihy ve stylu Dana Browna, Indiana Jonese a Jamese Bonda, vraťte se zase raději k Teodorovi.


80%
Kniha začíná rokem 1944, Němci už začínají tušit, že válku nevyhrají a pomalu se na to začínají připravovat. Jeden z předních představitelů spravujících Polsko K. H. Frank se rozhodne ukrýt svou vzácnou uměleckou kořist a také záhadný předmět, který by mu měl po válce zajistit beztrestnost. Jenže posel při cestě umírá a od té doby nejsou předměty k nalezení.

O několik desítek let později je doktorka historie Sophie Lorentzová, specializující se na válečné kradené předměty, postavena před nejtěžší úkol své kariéry. Ona zapřísáhlá vyznavačka legálního způsobu získávání kradených předmětů se bude podílet na krádeží vzácného obrazu. Mladík od Raffaela se totiž nedá získat legální cestou. Naštěstí na to nebude sama. K ruce jí bude neobvyklý obchodník s uměním Karel, se kterým jí pojí nejen pracovní minulost, tajný agent ve výslužbě Anatol a švédská šlechtična ve volném čase zlodějka uměleckých předmětu, která je speciálně pro tuto příležitost propuštěna z vězení. Tahle různorodá partička musí chtě nechtě spojit své síly a pustit se do honby za pokladem, který není cenný jen pro umělecký svět, ale také z historických a politických důvodů.

Tento zajímavý román v sobě spojuje dva motivy, které spolu úzce souvisí. Prvním motivem je výtvarné umění, které si autor musel jistě důkladně nastudovat, neboť se dozvídáme množství zajímavých informací o uměleckých dílech, jejich autorech i jejich měnících se majitelích. Tento motiv je pak spojen s tématem historie, konkrétně sledující osudy krádeže uměleckých předmětů za druhé světové války.

Nenechte se však mýlit, nejedná se o klasický historický román. Většina děje se odehrává v současnosti a historická linka tvoří především půdu pro historické a politické události, které neodmyslitelně ovlivnily současný svět. A jak je známo, některá tajemství by měla zůstat skryta, takže naše roztodivná partička to nebude mít vůbec jednoduché. Zygmunt přesně dávkuje napětí a akci, kterou vyvažuje humorem a historickými reáliemi. Chvílemi lehce absurdní části jsou doplňovány o historické i kulturní odkazy a silně vyznívající polskou národní hrdost.

Zajímavé a různorodé postavy, neotřelé kulisy polských Tater, drobných městeček i historických budov a čtivý autor styl slibují kvalitní čtení, které v přemíře severských a amerických přináší alespoň jiné prostředí a jinou mentalitu. Pro někoho však tato přílišná národní hrdost a jasné pro polské vyznění může být přes čáru. Když k tomu připočtete opravdu hodně fantaskní konspirační konec, dostanete dílo, které má opravdu dobré ambice, ale někdy je ke své škodě dokonce překračuje.

Zygmunt Miłoszewski. Nezaplatitelný. Překlad Tereza Pogodová. Brno : Host, 2015. 480 stran. ISBN 978-80-7491-172-9. 
Knihu zakoupíte na stránkách knihkupectví Knicentrum, kde naleznete i knihu v elektronické verzi.


3 komentářů

Write komentářů
Unknown
AUTHOR
pátek, dubna 17, 2015 delete

Ta první fotka je krásná. Knihu jsem nečetla, ale třeba se k ní někdy dostanu, prozatím toho však mám hodně. Rozhodně ale děkuji za moc hezky napsaný článek :)
http://milujemekihy.blogspot.cz/

Reply
avatar
pátek, dubna 17, 2015 delete

Tuto knihu neznám, ale určitě se na ni kouknu. Ta fotka je hodně hezká. Skvělá recenze. :)

Reply
avatar
Lucka
AUTHOR
neděle, dubna 19, 2015 delete

Taky jsem nečetla, možná někdy, ale vzhledem k tomu, kolik knih mám na seznamu asi až mi bude třicet

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)