Dárky (Vánoce jsou zase tady 3.)

14:21:00 7 Comments A+ a-


Tento projekt pořádá Niklaus z Life Full of Books. A cílem je utvářet vánoční atmosféru a psát každý týden nějaký článeček na zadaná vánoční témata. Jelikož já Vánoce miluji, tak jsem se musela hned přidat, i když vždycky publikuj se zpožděním :) Další téma je

Dárky
Ach dárky, kdo z nás nemá rád dárečky. Já dárky miluji, ať již dostávat, tak v poslední době hlavně dávat. Není nic krásnějšího, než vidět radost, kterou svým dárkem druhým způsobíte. 

http://blogs.scientificamerican.com/literally-psyched/2012/01/04/the-psychology-behind-gift-giving-and-generosity/Dřív jsme psávali dopis Ježíškovi, dávali ho za okno a mysleli si, že si ho Ježíšek opravdu vyzvedne. V posledních několika letech to děláme tak, že si vytiskneme tzv. Tabulku vánočních přání, kde má každý svojí kolonku a napíše si tam, co by si přál, fantazii se meze nekladou, takže tam má mamina třeba čivavu a tatínek auto :D Každý si něco vybere a dohodne se s ostatními, aby se to nekoupilo víckrát, tak má každý, co si přeje a druhý se netrápí tím, co koupit, aby potěšili, samozřejmě vždycky kupujeme i něco navíc, když narazíme na něco pěkného, ale aspoň předejdeme tomu, že jsme na Vánoce trošku zklamaní, jako když jsme byli menší a nedostali jsme nic, co by jsme chtěli, naopak spoustu věcí, které si rodiče mysleli, že jsou dobré a nám se vůbec nehodili :) Ráda vymýšlím dárky pro ostatní, když vím, co asi by se jim líbilo. 

Každý rok dávám minimálně tři knížky jako dárky, letos jich budu mít pět jako dárek plus jsem koupila další dvě, které dá někdo jiný. A samozřejmě ráda knížky dostávám, poslední asi čtyři roky nesmí chybět pod stromečkem minimálně jedna Agatha Christie pro mě, aneb Christie for Christmas jak se říká :) Na dárky se vždycky moc těším, mám ráda to překvapení a tu radost, když se někdo trefí.

http://www.ieyenews.com/2011/12/an-old-fashioned-christmas-holiday/christmas-tree-with-presents-and-fireplace-with-stockings/Nejraději má vánoční dárky naše Catty, fenka boxera. Už asi před pěti lety jsme jí dáreček k Vánocům zabalili a dali pod stromeček společně s našimi dárky. Catty dárek cítila a lehla si pod stromeček a čekala na něj, tak jsme jí ho podali a řekli, ať si ho vezme, načež začala trhat a cupovat obal s takovou radostí, že jsme jí museli krotit, aby si nezničila i dárek. No a od té doby leží celý Štědrý den u stromečku a čeká na dárečky, které s obrovskou radostí cupuje z obalu. Loni už se chtěla vrhat i na ostatní dárečky v domnění, že jsou pro ni a pokaždé když se něco slaví, má Catty pocit, že něco dostane, no jediné co může, je popřát nám packou :D Kdyby měl někdo zájem, vyhrabu doma fotku :)

Tak to by bylo o dárcích hmotných, jenže dárky, které by si člověk přál nejvíce, bohužel pod stromečkem neleží a nikdo Vám je nemůže koupit. Letošní rok byl velmi těžký, přišla jsem o dva nejbližší lidi a nevyhnula se nám snad žádná nemoc a katastrofa, tak nám nezbývá než doufat, že i k nám dorazí troška štěstí a příští Vánoce se sejdeme ve zdraví a v plném počtu.

Potřebovala bych od Vás pomoc, ráda bych koupila knihu mé sestře, je jí sice 25, ale líbilo se jí třeba celkem Stmívání a Hunger games, chtěla bych něco v tomhle duchu, ale nalézám samé série, což bych jí asi musela koupit všechny díly :) Nevíte o nějaké jednodílné knize podobného ducha, či mám koupit nějakou sérii jako třeba Paranormálové? Děkuji za radu :)

http://www.knihcentrum.cz/paranormalove/d-106842/


A co Vy a vaše přání k Vánocům? Dostáváte knihy? Dáváte rádi dárky? :)

7 komentářů

Write komentářů
Lenka
AUTHOR
úterý, prosince 11, 2012 delete

Nelíbila by se jí třeba Chvíle před koncem od Lauren Oliver? Je jednodílná a podle mě úžasná. A jestli se jí líbí Stmívání, tak tohle by mohlo taky. :)

Reply
avatar
Rosie
AUTHOR
úterý, prosince 11, 2012 delete

Jojo, taky jsme psávali dopisy Ježíškovi :) Posledních několik let si většinu dárků kupuju sama a pak pod stromečkem hraju překvapenou... Chybí mi ten moment překvapení... na druhou stranu, vyhnu se překvapením nepříjemným ;)

Reply
avatar
Anonymní
AUTHOR
středa, prosince 12, 2012 delete

Nevím, možná to není pěkné ale můj strýc koupil svojí sestře, tedy mé mámě, třeba i vícedílnou serii a pak čekal celý rok, aby jí mohl dát další díl! Mě osobně se takový přístup nelíbí ale navrhovala bych,aby tvá sestra nemusela čekat do dalších vánoc, kup jí serii, o vánocích dej dva díly, další třeba k narozkám, prostě si to přes rok rozvrhni, protože, jak už jsi naťukla, vychází teď spíše serie než jednodílné knihy, tedy alespoň ve fantasy!! Což je ovšem můj názor a jiný člověk si to může myslet jinak!!
Přímo knihy ti neporadím, jelikož to vypadá na apocaliptickou literaturu nebo dystopii a v tom se bohužel nevyznám!!!
Ať si s tím poradíš ke spokojenosti sestry ti přeje Marthas

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, prosince 13, 2012 delete

No právě, já taky nechci, aby dostala jeden díl teď a na další musela čekat :) Já si to myslím taky, že nejvíce vychází právě několikdílné, takže to musím ještě promyslet :) Ale Lenka mi dala docela dobrý tip, to by se jí mohlo líbit :) Ale moc děkuji za Tvoji odověď :)

Reply
avatar
Mima
AUTHOR
čtvrtek, prosince 13, 2012 delete

No ja by som už mala kupovať darčeky... 11 dní do Vianoc a ja nemám nič, ale že vôbec nič...keby som aspoň vedela, čo kúpiť. Ale ani to neviem :(. Bola som rada, keď som v kníhkupectve vo výpredaji videla knihu od Stephana Kinga, hneď som si spomenula na sestru, že to by bol pre ňu skvelý darček, no dozvedela som sa, že ho už čítala... Ach, takže ani o jednu knihu nie je starosť menej :D.

Reply
avatar
Kane
AUTHOR
sobota, prosince 15, 2012 delete

Já to třeba nečetla, ale 15 mínus je hodně podobný Hunger games. Je to od českého autora a všichni si to chválí. :) Jinak ta tabulka zní jako suprový nápad. :)
Jinak o tu fotku bych stála. :D Musela to být sranda.
A když nad tím tak přemýšlím, největší radost by mi udělalaly právě ty věci, které pod stromečkem neleží. Zdraví apod. tam také patří, ale teď mám spíše na mysli vysvědčení s jedničkama, dostat se na SŠ a dokázat něco v knižním světě. No, to poslední bude a je oříšek, ale třeba někdy... :)

Reply
avatar
Marmeli
AUTHOR
úterý, prosince 18, 2012 delete

Jak vidím, nejsme jen my "trhlá" rodina, která dává pod stromeček dárečky i svému psímu miláčkovi. Mám fenku jorkšíra a vždycky dostane na vánoční večeři paštiku z lososa a pod stromeček nějaké kostičky - také na ně pravidelně čeká a ta radost! Ta se vážně nedá vůbec popsat...

Hlavně zdraví, štěstí a lásku! Říkám to každoročně, zní to jako klišé, ale je to jedna z mála pravd světa, kterou je důležité opakovat.

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)