Kouzelná knihovnička

22:47:00 34 Comments A+ a-

Tak je tu konečně slíbená Kouzelná knihovnička na přání několika z Vás :) Jedná se o projekt, jehož úkolem je v vyfotit svoji knihovnu, více o něm se můžete dozvědět zde

Jelikož máme trošku nepraktický pokoj a hlavně úplně totálně plný všude možně, je s místem pro knihy problém. Navíc když stále přibývají, že? :) Proto je to teď jeden velký chaos a pokaždé když přinesu nové knihy, řeším kam s nimi. Rozhodla jsem se tedy vyfotit, jak to teď vypadá a pokouším se s přítelovou pomocí vymyslet, jak to vymyslet jinak. No nebudu Vám nic povídat, nejvíc se těším, až se s přítelem odstěhuji a pořídím si krásnou velkou knihovnu to bude krása a pořádek hurá! Takže až dojde k nějaké změně, znovu Vám jí vyfotím :) A omlouvám se za kvalitu fotek, ale já s tím mým foťákem prostě nějak nekamarádím a on se mnou asi také ne :D

Začnu knihovničkou, kterou máme v obýváku. Je to taková velká všehochuť. Jsou tam knihy z mého dětství, na kterých pořád lpím, ačkoliv je nečtu, pak různé klasiky, encyklopedie, mamky knihy, detektivky v edici 3x a pak pár knih od Vlastimila Vondrušky, kterého zná mamka nazpaměť, ale stejně se rozhodla, že je chce postupně koupit všechny :) Taky jsem uvažovala, že si nějakou přečtu, ale teď je těch knih tolik :)

Další knihovnička je u mě v pokoji a je tak blbě vymyšlená, že to hůř ani nejde. Ať jsme dělali, co jsme dělali stejně je vždycky nějaká police menší a nevejde se tam ani kniha na stojato a tak je to takové hala bala.
Jelikož s mamkou navštěvujeme knihovnu celkem často a vždycky si odneseme kupu knih, které mamka přečte za pár dní (ach jak sladký život bez školy) musíme někam dávat knihy k vrácení, když se nám zrovna nechce s nimi jít. Ty strkáme úplně nahoru na knihovnu. Vždycky je tam hromada, že mám pocit, že mi spadne na kebuli :D 
V první poličce jsou knihy z mého pubertálního období typu Nicol 15, modelka, Začni znovu Katko a knihy od Lenky Lacnzové, na kterých jsem defakto vyrostla :) V druhé poličce jsou moje aktuálně půjčené knihy z knihovny, teď je zrovna většina z nich vrácena, takže jich je málo a hlavně, ta knihovna je tak blbá, že se tam různé formáty pořádně nevejdou, takže opravdu je to rozházené :) 
Tady už se dostáváme k mým oblíbenějším kouskům, také všehochuť, takové knihy, které nejsou většinou zrovna nové, ale vždy se k nim ráda vracím jako Mandolína kapitána Corelliho, Sto roků samoty, O lásce a jiných běsech a Stepfordské paničkyHarryho Pottera bych si velmi ráda doplnila, ale vždycky nakonec koupím něco nového :) A knihu Klid je síle řek tatínek bych si ráda přečetla znovu, je to česká kniha z období války, ale psaná tak krásně, že Vás to nenechá nadechnout. 
Další poličku jsem dnes vytvořila přenesením mých oblíbených knih z dětství do obýváku. Potřebovala jsem někam dát dnešní úlovky čili odměnu a bolestné za zkoušky. Jsou to skvělé kousky a za ty peníze! Jedná se o knihy z edice Filmová řada nakladatelství Academia a musela jsem je koupit. Bídníci stály oba díly dohromady 40 kč! Parfém příběh vraha jsem si chtěla přečíst už dávno a stál také jen 40 kč. A pak jsem neodolala ještě knize Solaris od Stanislava Lema za 20 kč a Hordubalovi od Karla Čapka jen za 10 kč :) . A hlavně jsem u pokladny viděla obal na knihu, už dlouho o něm uvažuji, tak jsem si ho koupila. Je teda sice docela velký, ale zase lepší než kdybych tam knihu rvala násilím :) Co vy používáte někdo obal na knihy? 
Má oblíbená polička! Město Ember, Inkarceron, Jo Nesbo a Milénium od Larssona, co víc si přát, ačkoliv některé jsem ještě nečetla, ale jsou v pořadí :D 
Opět všehochuť, různé příručky, IQ, sudoku a podobné kraviny a potom polička s knihamy Stopy hrůzy a tzv. gamebooky, neboli knihy, kde začínáte na 1 a podle toho, jak se rozhodnete, přejdete na jiné číslo, které Vám řeknou a tak dál a tak dál dokud neumřete nebo nevyhrajete. Cože? Vy to neznáte? Na tom jsem vyrostla! Stopy hrůzy se prodávaly na nádraží ve stánku za 20-30 Kč! :)
 
 A pak už jen slovníky.

Přesouváme se ke dvěma poličkám nad mojí bývalou postelí. Začínala jsem na pár knihách od Agathy Christie a jak se mi to rozrostlo celé :)
Pár z mých oblíbených knih: Čachtická paní od Joža Nižňanského, kdo nečetl, doporučuji, já se toho tenkrát bála a pak jí přečetla jedním dechem. Zatím! pouze tři komedie od Shakespeara a to tři mé úplně nejoblíbenější Bouře, Mnoho povyku pro nic a Zkrocení zlé ženy. A druhý díl zabývající se Agathou Christie a jejím dílem. 
A už přichází moje nejdůležitější část, díky které jsem znovu dostala chuť číst, a to sbírka knih Agathy Christie. Snažím se postupně sbírat všechna vydání od Knižního klubu, plus k tomu mám dalších několik ve starých vydání. Asi čtyři nebo pět knih je půjčeno. Hodně lidí se mě na ní ptá a jelikož ne všechny knihy jsou opravdu dobré, tak se chystám napsat shrnutí, která díla mám nejradši :) A nahoře Odkaz dračích jezdců, chudák, těším se, až dostane konečně nějaké čestné místo :) 
Spodní polička, v té jsou snad všechny knihy mé oblíbené, případně ještě nečtené, na které se těším! No Pan Hyman Kaplan je jasný, Bratrstvo turínského plátna je skvělá kniha ve stylu Šifry mistra Leonarda, ale přijde mi víc taková napjatá. Hobit, na kterého nedám dopustit. Mediátora a Larse Keplera mám v pořadí ke čtení. Já a pan Darcy skvělá romantická humorná knížka pro odpočinutí od povinností a Jane od April Lindnerové moje srdeční záležitost, miluji originální Jane Eyrovou (sakra musím si jí koupit do knihovny) a tohle je opravdu povedené přenesení do moderní doby, opět super oddychovka :)  
Pokračování. Jane Austenová a její následovatelky. Musím si ještě sehnat Rozum a cit v nějakém novém vydání :) Potom Pád, Smečka a Vzpoura jsem ještě nečetla a po přečtení pár recenzí ani nevím, jestli chci. Vévodu na útěku jsem ještě nečetla, ale Milovat zlodějku byla pěkně vtipná romaňtárna a navíc za 79 kč v Luxoru. A na Malé ženy si brousím zuby co nejdříve :)

A konečně poslední polička, kterou jsem zabavila sestře, která už doma nebydlí a já neměla kam dát knihy :D
Další oblíbené kousky: Poklady klasické české kuchyně, Z historie evropské knihy, Staré pověsti české, 1000 hradů a zámků, Egypťan Sinuhet od Waltariho a Sophiina volba od Williama Styrona.
Série Inkoustové srdce, kterou jsem ještě nečetla, série Tajemství nesmrtelného Nikolase Flamela, tam mi chybí přečíst ještě poslední tři díly, přičemž Kněžku si musím ještě koupit. A pak pár osamělých.
A nakonec zajímavá kniha Literární toulky světem (můžu hodit nějakou recenzi, kdyby Vás to zajímalo) a dva díly Lovkyně snů, třetí právě čtu konečně :) Srdcová záležitost navíc krásně zpracovaná Letopisy Narnie a latinsko-český slovník, když luštím nějaké staré nápisy latinské :)

Uf to bylo vyčerpávající... Ještě mi tam chybí série Hunger games, kterou si půjčila sestra a ještě nevrátila a vlastně bych ani neměla kam je dát u ní v té prázdné knihovny k újmě nepřijdou :) No když to takhle člověk zpracuje vypadá toho najednou docela dost :) Co Vaše knihovny, jak vypadají, jak je máte srovnané, co Vaše oblíbené kousky?




34 komentářů

Write komentářů
David
AUTHOR
středa, února 13, 2013 delete

Ty gamebooky! Ach, konečně někdo!! :D Super fotky!

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, února 13, 2013 delete

Fakt? Konečně někdo, kdo to zná! :) Já jsem to "pařila" od rána do večera :D Tohle už jsou jen zbytky, pejsek zničil, ztratili se, půjčili a nevrátili, měla jsem jich tak 20 :)

Reply
avatar
Martina F
AUTHOR
středa, února 13, 2013 delete

Jedním slovem: páni. Tolik knížek na tolika místech! U nás máme zatím jen jednu knihovnu (170 cm x 90 cm x 40 cm, která je plná k prasknutí a pak ještě asi 14 plných beden, které skoro tři roky čekají na to, až se nám někdy v budoucnu (rozuměj, toto léto) vyrobí knihovna, která bude mít na šířku asi 3 m a na výšku 2,6 m s hloubkou na dvě řady knížek (?). Pak ještě vím o jedné velice těžké krabici s knihami. Už se opravdu těším, až ty knížky budou pěkně pospolu.

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
středa, února 13, 2013 delete

2oě..to je sbírka..jinak..tyyjo ty game booky vubec neznam..mozna je to proto, ze ctu az ty posledni dva roky..predtim jsem vubec necetla..takze prave v tom je mozna ten problem.. Ale zaujalo me to.. Jinak milenium ted vidam vsude mozne..asi si ho prectu..

Reply
avatar
E_V_E
AUTHOR
středa, února 13, 2013 delete

Wau, zaujímavé kúsky, väčšinu nepoznám, ale Shakespeara by som veľmi rada mala v knižnici! 8) Mám akurát Verneho, kde 3/4 je u babky, lebo to boli otcove knihy a ja som ich len šlohla 8D ale Shakespeara si raz kúpim 8)
Ak si HP nedokúpiš v najbližšej dobe, tak potom už nikdy 8D a to by bola škoda, pretože to čítať mňa nikdy neunudí 8)

Reply
avatar
Zuzzi
AUTHOR
středa, února 13, 2013 delete

Krásné kousky.. Jen těžko skrývám závist! :D
Tento rok jsem si dala předsevzetí, že přečtu nějakou klasiku a pustím se i do jiných žánrů, než obvykle čtu. Například Agatha Christie.
Tvoje knihovny ale v každém případě přetékají skvělými knížkami. Chtěla jsem se zeptat, jak se ti líbila knížka Hra o trůny, pořád váhám :)

Reply
avatar
Wolf Draven
AUTHOR
středa, února 13, 2013 delete

Jeeeee, Stopy hrůzy :)) A ty "gamebooky" jsem milovala :D

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, února 13, 2013 delete

Jéé další kdo to zná super, na mě vždycky každý kouká jako na blázna... :D

Reply
avatar
čtvrtek, února 14, 2013 delete

Skvělé knihy, skvělá knihovna!! :o)

Reply
avatar
Amy
AUTHOR
čtvrtek, února 14, 2013 delete

Krása!! Opravdu kvalitní knihovnička :)

Reply
avatar
Anonymní
AUTHOR
čtvrtek, února 14, 2013 delete

Aaaaaaaaaaaaah, další fanda Milénia a Larse Keplera! Jaká byla Růže ze Cherybrooku? Mám jí na pořadníku, kupovala jsem jí v buxu za 40 Kč minulý měsíc (miluju slevy!). :D
Gratuluju k úspěšnému konci zkouškového a závidím Bídníky!

Reply
avatar
Kateřina
AUTHOR
čtvrtek, února 14, 2013 delete

To je knihovna! :O A to že já mám hodně knih. :D Máš krásnou knihovnu. Nejvíc ti asi závidím knihu Jane. Tu jsem četla a od té doby si ji chci pořídit. Bohužel zatím bez úspěchu. :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, února 14, 2013 delete

Páni to bude super knihovna, nedivím se, že už se těšíš, knihy jen tak hozené v krabicích jsou chudáci :) Já bych radši taky jednu velkou knihovnu, no snad se jednou dočkám :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, února 14, 2013 delete

To asi jo, hlavně je to záležitost, která byla hitem tak před 8-10 lety zhruba :D Je to kombinace knihy a hry, bylo to super :) Já jsem rozečetla první díl asi do půlky a úplně mě to nadchlo, ale pak jsem ho musela odložit a teď čekám, až bude dost času ho přečíst konečně celé :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, února 14, 2013 delete

No jo je to taková všehocuť, od klasiky přes romantiku, fantasy až po krimi :) Shakespeara doporučuji, hlavně komedie, Ty jsou tak geniální. No jo měla bych, jenže vždycky ho jdu hledat a nakonec koupím něco jiného, však to určitě znáš :D

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, února 14, 2013 delete

Já čtu v podstatě od všeho něco :) Hru o trůny jsem dostala před pár dny k narozeninám, takže se teprve na ní chystám, ale chtěla bych se do ní pustit v dohledné době, tak Ti pak poreferuji :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, února 14, 2013 delete

Jen kdyby ještě byla ta velká knihovna, hezky srovnaná mmmm :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, února 14, 2013 delete

K té jsem se ještě nedostala, já ji koupila za 69 tehdá v Luxoru :) To je dobře nebo špatně - Milénium a Lars Kepler? Hele v academii za 40 Bídnici, takže klidně je můžeš taky koupit :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, února 14, 2013 delete

Já ji našla na muj-antikvariat.cz asi za 120! :) Děkuji, jen mi chybí nějaká pořádná knihovna, je to takhle moc rozházené :)

Reply
avatar
Anonymní
AUTHOR
čtvrtek, února 14, 2013 delete

Bídníci! Wráá! To sa snažím zohnať (videla som muzikál a od tej doby som úplne posadnutá) a nič! Vraj, mali sme to ale matka to dala do knižnice (díky, mami) pričom vie, že ja a knižnica...doteperím sa tam raz zo rok, a to je ešte dobré! :D
Kaplan, toho tiež potrebujem. V knižnici. A detektívky Christie...tých je viac ako u nás v kníhkupectve!
Tá Narnia - levia hlava vyzerá úžasne.
Atramentové srdce máš všetky diely? No ty si teda! Ja len jeden i keď je pravda, že po tom bohvieako netúžim alep rvý diel sa mi veľmi zapáčil. :)
Eragon. Okey.
A ďalej ešte tie kopy kníh a Sheakspeara mám iba Rómea a Júliu a len v komixovej podobe. Chcem to vlastniť normálne, Zkrocení zlé ženy by som tiež mohla zaobstarať.
Tých kníh je tak neskutočne veľa, nedokážem sa vysomáriť ale ubezpečujem ťa, že sa mi to páči, že nad tým slintám a mierne sa červenám...(aj moja knižnica je pekná ale oveľa detskejšia, menšia a takáto určite nebude). Vyzerá to však super. Len nech pribúdajú ďalšie. Len nech sa prečítajú.
:)

Reply
avatar
Simísek
AUTHOR
čtvrtek, února 14, 2013 delete

On nezná někdo gamebooky? Ty jsem jako dítě milovala a četla stále dokola.
Knihovna je úžasná a narvaná k prasknutí, některé kousky ti opravdu závidím! Úplně chápu, že se těšíš, až se jednou přestěhuješ a budeš mít vlastní velkou knihovnu, na to jsem se taky těšila...za 6 let na to nedošlo a nakonec i velká knihovna je málo a pořizujeme si na knížku jednu celou místnost :-)

Reply
avatar
Rachel
AUTHOR
čtvrtek, února 14, 2013 delete

jeeee zlato nekoupila bys mi tam prosiiiiim ty bidniky u vas kdybys sla kolem? ja se ted vubec nikam nedostanu ale tohle promeskat.. :(

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pátek, února 15, 2013 delete

Spoustu lidí je nezná :) Děkuji, to mě těší :) Jo tak jedna místnost na knihy je můj sen, ale pro začátek mi bude stačit velká knihovna :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pátek, února 15, 2013 delete

Když se tam dostanu tak určitě koupím neboj :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pátek, února 15, 2013 delete

To je škoda, že u Vás taky není Academia :( No je jich ještě málo, ještě mi chybí tak 3/4 toho, co všechno napsala dokoupit :D Mám všechny, stály mě asi 250 dohromady, tak jsem je koupila :) Já mám právě moc ráda tohle vydání od nakladatelství Romeo, jsou dvoujazyčné a každá jinak barevná a krásně ladí :) A já se zase červenám nad tou chválou :) Děkuji :)

Reply
avatar
Anonymní
AUTHOR
pátek, února 15, 2013 delete

Milénium i Lars Kepler je samozřejmě dobře! :D Já si dala "předsevzetí" že si nekoupím žádnou knížku dokud nepřečtu ty, co mi na přečtení delší dobu "stojí frontu" a vzhledem k tomu, že jich je asi 20, si nic nekoupím tak do příštího roku :D Ale nad těmi Bídníky budu fakt přemýšlet!

Reply
avatar
Clare
AUTHOR
středa, února 20, 2013 delete

pěkné, ti Bídníci mě úplně praštili do očí :D :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, února 20, 2013 delete

Tak to muselo bolet jsou obří a těžký :D

Reply
avatar
Monika
AUTHOR
pondělí, června 24, 2013 delete

No, Basty, tak to ti závidím ty výhodné nákupy. Ty se máš!!! :(

Reply
avatar
Tynka_125
AUTHOR
pátek, února 04, 2022 delete

Teda, to je knížek... Já teda moc nečtu, to se musím přiznat. Radši si zahraju nějakou hru :-D . Za svůj život jsem utratila celkem za počítačové hry okolo 5 000 Kč a když si to tak zpětně uvědomím, tak mi to přijde jako vyhozené peníze.... Když mám chvilku čas a chci se odreagovat, tak si zapnu hry online ​a pokaždé si tak můžu zahrát něco jiného podle toho, na co mám zrovna náladu :-)

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)