Bánánová bábovka
Na recenzi si musíte chvilku počkat a tak si mezitím můžete upéct bábovku. Jak už někteří víte, od Nového roku se zajímám o zdravější životní styl a když můžu, hledám možnost, jak si udělat věci trošku zdravěji. Miluji bábovku a tak jsem hledala nějakou zdravější variantu. Našla jsem jeden recept a ten jsem si trošku upravila. Někteří by jí udělali mnohem zdravější a dietnější, ale já to zase až tak nehrotím. Takže dobrou chuť :)Banánová bábovka
1 banán
2 vejce
prášek do pečiva (nejlépe bez fosfátů)
4 lžíce třtinového cukru (já dávám méně, protože jsem zvyklá méně sladit a banán je dost sladký)
1 hrnek vlažného mléka
2 hrnky mouky (původně je celozrnná žitná, já žito nemůžu, tak jsem dala 1 a půl hrnku celozrnné pšeničné a půl hrnku klasické pšeničné)
2 a půl až 3 lžíce oleje podle toho, jak moc velký a šťavnatý banán máte (já dala řepkový)
1 lžíce holandského kakaa
V míse rozmačkáme vidličkou banán, nebo ho rozmixujeme. Přidáme vejce, prášek do pečiva, cukr a mléko. Vše pořádně rozmícháme a postupně přisypáváme mouku a mícháme. Nakonec vmícháme řepkový olej podle potřeby, tak aby těsto nebylo ani řídké ani husté. Těsto pak už jen lehce promíchame.
Formu na bábovku vymažeme olejem nebo máslem a vysypeme moukou. Do formy nalijeme polovinu těsta, do druhé poloviny přimícháme kakao a také nalijeme do formy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 45 minut, v plynové troubě na střední plamen asi 55 minut. Že je hotová poznáte tak, že do bábovky píchnete špejlí, když na ní zůstane kousek těsta, je ještě málo, tak vydržte :)
Bohužel mi právě nějak zkolabovala aplikace v mobilu na fotky a smazala mi všechny fotky, takže bohužel bez fotky, když se daří, tak se daří :(
11 komentářů
Write komentářůTaky mám ráda bábovky, u nás je ale peče mamča..=)
ReplyMmmm, dělat mi chutě by ti šlo! :) Buchty miluju a jsem ráda, když je někdo dokáže udělat zdravě. :) Nenapadá mě nic, co by se dalo předělat - možná by se dalo pohrát si s cukrem a moukou - i když v moukáchs e zas tolik nevyznám. :) Každopádně musela být výtečná! :)
ReplyVětšinu bábovek tedy zrovna nemusím, nicméně zrovna banánovou bych si klidně i dala.:-)
ReplyTak tu musím taky zkusit :) peču tvarohovou bábovku, je moc dobrá (pokud můžu soudit), ale mamka ji má vždycky lepší :)
Replyškoda těch fotek :(
Já peču ráda, ale na bábovku jsem si teda ještě netroufla.. mámě to vždycky prasklo, takže si nějak nevěřím :D Ale s banánem to zní teda sakra zajímavě, to by mě nenapadlo, to bych možná zkusila.. zní to určitě líp než zdravá bábovka s mrkví :D A tríček se špejlí na mě nezkoušej, vždycky to dělám s muffiny a nikdy to stejně nepoznám, takže peču prostě odhadem :D Jinak, nechala jsem se zlákat módou odcházet z blogu na blogspot, tak jako dříve ty, takže aby nedošlo k nedorozumění, původně signorina Lily, teď chcí začít odznova a nepropojovat oba blogy, takže nově jak elisabeth ;) :D
ReplyObyčejné bábovky nemusím, jsou moc suché, ale s banánem je to lepší:-)) Pěkně vláčná je i z kysaný smetany:-)
ReplyAjka
My máme mít nějaký projekt ve škole, či co a měli bychom něco upéct, takže se možná inspiruji :D
ReplyByla výborná :) Tak dalo by se pohrát s cukrem a dát tam třeba špaldovou mouku, ale ta je na mě moc drahá :D A taky třeba lepší olej a obilné mléko třeba, ale to už je extrém :)
ReplyTvarohovou mám taky v plánu zkusit :) Máš vyzkoušený recept? :)
ReplyVidíš to mě ještě nenapadlo z kysané smetany :)
ReplyMě vždycky dopadne dobře, akorát od té doby, co peču zdravější třeba z celozrnné mouky, tak mi párkrát vypadla jen půlka :D A tríček ze špejlí mi jde i přítel to pochopil a správně ohlídal :D Jasný hned se jdu juknout :)
ReplyDěkuji za všechny komentáře :)