Bánánová bábovka
Na recenzi si musíte chvilku počkat a tak si mezitím můžete upéct bábovku. Jak už někteří víte, od Nového roku se zajímám o zdravější životní styl a když můžu, hledám možnost, jak si udělat věci trošku zdravěji. Miluji bábovku a tak jsem hledala nějakou zdravější variantu. Našla jsem jeden recept a ten jsem si trošku upravila. Někteří by jí udělali mnohem zdravější a dietnější, ale já to zase až tak nehrotím. Takže dobrou chuť :)Banánová bábovka
1 banán
2 vejce
prášek do pečiva (nejlépe bez fosfátů)
4 lžíce třtinového cukru (já dávám méně, protože jsem zvyklá méně sladit a banán je dost sladký)
1 hrnek vlažného mléka
2 hrnky mouky (původně je celozrnná žitná, já žito nemůžu, tak jsem dala 1 a půl hrnku celozrnné pšeničné a půl hrnku klasické pšeničné)
2 a půl až 3 lžíce oleje podle toho, jak moc velký a šťavnatý banán máte (já dala řepkový)
1 lžíce holandského kakaa
V míse rozmačkáme vidličkou banán, nebo ho rozmixujeme. Přidáme vejce, prášek do pečiva, cukr a mléko. Vše pořádně rozmícháme a postupně přisypáváme mouku a mícháme. Nakonec vmícháme řepkový olej podle potřeby, tak aby těsto nebylo ani řídké ani husté. Těsto pak už jen lehce promíchame.
Formu na bábovku vymažeme olejem nebo máslem a vysypeme moukou. Do formy nalijeme polovinu těsta, do druhé poloviny přimícháme kakao a také nalijeme do formy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 45 minut, v plynové troubě na střední plamen asi 55 minut. Že je hotová poznáte tak, že do bábovky píchnete špejlí, když na ní zůstane kousek těsta, je ještě málo, tak vydržte :)
Bohužel mi právě nějak zkolabovala aplikace v mobilu na fotky a smazala mi všechny fotky, takže bohužel bez fotky, když se daří, tak se daří :(
11 komentářů
Write komentářůTaky mám ráda bábovky, u nás je ale peče mamča..=)
ReplyMmmm, dělat mi chutě by ti šlo!
Buchty miluju a jsem ráda, když je někdo dokáže udělat zdravě.
Nenapadá mě nic, co by se dalo předělat - možná by se dalo pohrát si s cukrem a moukou - i když v moukáchs e zas tolik nevyznám.
Každopádně musela být výtečná! 
ReplyVětšinu bábovek tedy zrovna nemusím, nicméně zrovna banánovou bych si klidně i dala.:-)
ReplyTak tu musím taky zkusit
peču tvarohovou bábovku, je moc dobrá (pokud můžu soudit), ale mamka ji má vždycky lepší 

Replyškoda těch fotek
Já peču ráda, ale na bábovku jsem si teda ještě netroufla.. mámě to vždycky prasklo, takže si nějak nevěřím
Ale s banánem to zní teda sakra zajímavě, to by mě nenapadlo, to bych možná zkusila.. zní to určitě líp než zdravá bábovka s mrkví
A tríček se špejlí na mě nezkoušej, vždycky to dělám s muffiny a nikdy to stejně nepoznám, takže peču prostě odhadem
Jinak, nechala jsem se zlákat módou odcházet z blogu na blogspot, tak jako dříve ty, takže aby nedošlo k nedorozumění, původně signorina Lily, teď chcí začít odznova a nepropojovat oba blogy, takže nově jak elisabeth
ReplyObyčejné bábovky nemusím, jsou moc suché, ale s banánem je to lepší:-)) Pěkně vláčná je i z kysaný smetany:-)
ReplyAjka
My máme mít nějaký projekt ve škole, či co a měli bychom něco upéct, takže se možná inspiruji
ReplyByla výborná
Tak dalo by se pohrát s cukrem a dát tam třeba špaldovou mouku, ale ta je na mě moc drahá
A taky třeba lepší olej a obilné mléko třeba, ale to už je extrém 
ReplyTvarohovou mám taky v plánu zkusit
Máš vyzkoušený recept? 
ReplyVidíš to mě ještě nenapadlo z kysané smetany
ReplyMě vždycky dopadne dobře, akorát od té doby, co peču zdravější třeba z celozrnné mouky, tak mi párkrát vypadla jen půlka
A tríček ze špejlí mi jde i přítel to pochopil a správně ohlídal
Jasný hned se jdu juknout 
ReplyDěkuji za všechny komentáře :)