Jedna kapsa prázdná, druhá vysypaná. Kdepak skrývají se v nich Čapkovy povídky

17:54:00 12 Comments A+ a-

Karel Čapek právem patří mezi naše nejoblíbenější a nejznámější osobnosti. Psal sloupky a fejetony v novinách, povídky, romány i divadelní hry. Některá díla psal spolu se svým bratrem Josefem. Na jeho tvorbu měla vliv filosofická a estetická výchova a vědeckotechnický rozvoj. Díky psaní fejetonů a sloupků neustále rozvíjel svou slovní zásobu a tvůrčí myšlení. Právě všechny tyto aspekty se snoubí v novém vydání jeho povídek od nakladatelství Omega s názvem Povídky z jedné a druhé kapsy a jiné povídky. V napohled krásném obalu se skrývá také krásný a rozličný obsah. Kromě Povídek z jedné kapsy a Povídek z druhé kapsy, obsahuje také soubor povídek Boží muka, Trapné povídky a Knihu Apokryfů.  

95%

Povídky z jedné a druhé kapsy jsou humorné a zároveň poučné příběhy s detektivním nádechem. Jedná se spíše o drobné kriminální počiny a příběh není stavěn na klasické zápletce a vyšetřování zločinu, ale spíše na přemýšlení, na různých více či méně obvyklých metodách vyšetřování a na různých náhodách. Hlavními hrdiny bývají kriminalisté, právníci, doktoři, soudci i sami kriminálníci. Všechno jsou to především zkrátka obyčejní lidé, se svými ctnostmi i slabostmi. Právě v tom vynikají Čapkovy povídky. Na pár kraťoučkých stranách dokáže vystihnout různé typy charakterů tak, že jiným by to trvalo několik stran. A stejně tak jako postavy umí vystihnout i prostředí a situaci. Jeho hrátky se slovy a používání bohaté slovní zásoby činí ze čtení doslova ráj. Příkladem je třeba povídka Básník, kde se stane nehoda, a hledají se svědci. Jedním ze svědků je i básník, když se ho ptají, zda si pamatuje typ vozu, barvu či poznávací číslo, tvrdí že ne, ale že si sepsal z toho zážitku báseň. Nakonec se tak díky básní dopátrají správného auta i správného člověka, vše vlastně úplně náhodou a ne žádnou obvyklou metodou.

Na rohu Neklanovy ulice div nevrazil do běžícího člověka, ale dříve než mohl říci: "Stůj!", třeskla rána a strážník Bartoš se hroutil střelen do života.
Ulice se probudila ječením policejních píšťalek; poklusem sbíraly patroly z celého rajónu, z komisařství přiběhli tři muži cestou si zapínaje kabáty, za pár minut přihrčela motorka z ředitelství a z ní vyskočil policejní důstojník. (úryvek z povídky Oplátkův konec)

Povídky ze souboru Boží muka se naproti tomu filozoficky dotýkají věcí záhadných, neznámých či náhodných. Věcí často nepochopitelných pro lidský rozum. Povídky často nemají žádné řešení, zůstávají pro nás záhadou a nutí nás stále přemýšlet o věcech "nad" naším životem. Básně jsou prý inspirovány zážitky z první světové války. Příkladem je povídka Ztracená cesta, kdy dva muži sejdou z cesty ani neví jak, přemýšlí a jednomu přichází na mysl spousta myšlenek, než je však vysloví, najdou opět správnou cestu a on myšlenky nemůže znovu vylovit z paměti. Tady jako by nám autor chtěl naznačit, že je někdy správné sejít z cesty, že nám to může poskytnout jiný nadhled a pohled do našeho života.

Trapné povídky Vás také nutí k zamyšlení, tentokrát především nad lidmi jako takovými, nad jejich vztahy, špatnými vlastnostmi a jejich "dvojí tváří". I tyto povídky často nemají jasně dané řešení a závěr a jsou spíše pesimisticky laděné. Povídka Otcové vypráví příběh o vztahu otce a dcery, kterou miluje nade vše i přesto, že není jeho a všichni se mu vysmívají.
Poslední část se jmenuje Kniha apokryfů a představuje obecně známé biblické či antické příběhy vyprávěné moderním a často parodickým či ironickým způsobem. Tyto známé příběhy jsou interpretovány zcela netradičně, avšak zakládají se na daných základech a ukrývají v sobě hluboké myšlenky, které nás opět mají především poučit. Můžeme se tak dozvědět, co se dle Čapka stalo s Julií a Romeem a jakých všech trestných činů se dopustil Prométheus, když vynalezl oheň.
Jak jsem již zdůraznila výše, hlavní kouzlo všech povídek spočívá v dokonalém vystižení postav, děje i všech potřebných detailů na tak krátkém rozsahu (někdy třeba jen tři stránky). Povídky se tak čtou rychle a příjemně a přitom člověk nemá pocit, že by byl o něco ochuzen. Některé jsou humorné, některé více k zamyšlení, ale všechny v sobě mají kouzlo osobnosti vyplývající z používané bohaté, krásné a neobvyklé slovní zásoby. Díky ní tak ožívají nejen postavy, ale celý svět.

Některé povídky jsou zajímavější, některé méně. Některé mají podobný motiv (např. Věstkyně, Jasnovidec a Šlépěje a Šlépěj) a v některých vystupují stejné osoby (např. dr. Mejzlík). Všechny jsou však psány takovým stylem, že mi nezbývá než Vám doporučit přečíst všechny. Ty, které Vás nezaujmou, můžete klidně zapomenout, ty, které se Vám líbily, můžete číst stále znova.

Co musím také pochválit je opravdu povedené vydání těchto povídek od Nakladatelství Omega. Z přední strany si můžete přečíst Povídky z jedné kapsy a všechny ostatní, následně pak musíte obrátit knihu a přečíst si také Povídky z druhé kapsy. Obálka se opravdu povedla a naprosto dokonale vystihuje obsah a navíc mě mile překvapilo, že stejný motiv se schovává i pod obálkou a po otevření také naleznete Čapkův podpis. Zkrátka až na pár drobných překlepů a chybek, nemám co jiného knize vytknout.
Karel Čapek. Povídky z jedné a druhé kapsy a jiné povídky. Praha: Dobrovský v edici Omega, 2013. 
Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství Knihy Omega, kde můžete také knížečku zakoupit. 
Foto vlastní výroby.

12 komentářů

Write komentářů
pátek, února 21, 2014 delete

Četla jsem zatím Povídky z jedné kapsy a líbily se mi moc, takže se určitě chystám i na druhou kapsu. Nejvíce mi v mysli utkvěla povídka Šlépěje, ta se mi asi líbila úplně nejvíc.

Reply
avatar
Katie
AUTHOR
pátek, února 21, 2014 delete

Povídky z jedné a druhé kapsy mám hrozně ráda. Četla jsem je do školy a opravdu mile mě překvapily.:-) Nejoblíbenější je bezesporu Básník.:-)

Reply
avatar
Jana CM
AUTHOR
pátek, února 21, 2014 delete

Povídky jsem četla na základce a od té doby se snažím Kač přečíst celého. Miluju ho, dneska už jsem to na jeden blog psala (asi bych měla trávit víc času venku), jenom teda bych neřekla, že apokryf je povídka. Mimochodem moc doporučuju Český román o jeho vztahu k Scheinpflugové, jedna z mých nejmilejších knih! Z kratších útvarů mám nejraději Jak se věci dělají, to je pro mne Kač v jeho nejzákladnější a nejmilejší podobě.
Tak jo, vlastně ho platonicky miluju.

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
sobota, února 22, 2014 delete

Jestli se Ti nejvíc líbila povídka Šlépěje, tak zkus určitě i Boží muka, Trapné povídky a Knihu Apokryfů :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
sobota, února 22, 2014 delete

Jsem ráda, že jsem vybrala příklad, který se Ti nejvíce líbil. Mě Básník také zaujal, ale popravdě se mi líbily skoro všechny :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
sobota, února 22, 2014 delete

Děkuji za komentář. Já četla hlavně jeho dramata a romány. Válka s mloky pro mě byla docela utrpení, protože jsme to měli na základce povinně, možná že teď už bych tomu rozuměla více a lépe :) Povídek jsem četla pár, až teď jsem je četla pořádně a jsem nadšená. Miluji i jeho bratra a jeho knižní obálky! Děkuji za upozornění máš pravdu to mi tam vklouzlo omylem, jak jsem pořád psala o povídkách :) A děkuji za upozornění podívám se po n :)

Reply
avatar
Myanmar
AUTHOR
sobota, února 22, 2014 delete

Myslím, že jsi to v recenzi opravdu skvěle vystihla - také mám Čapkova díla moc, ráda zejména díky jeho schopnosti pohrát si s detaily a díky úžasným postavám. Povídky z jedné a druhé kapsy jsem četla pod peřinou kdysi na základce a dodnes si pamatuji, jak moc se mi líbily. Jinak Válku s mloky by se možná vážně vyplatilo zkusit znovu - osobně ji řadím ke svým nejoblíbenějším knihám, i když stále mám od čapka nejraději jeho dramata.

Reply
avatar
Martina
AUTHOR
sobota, února 22, 2014 delete

Čítala som pár jeho diel a veľmi sa mi páčili.. :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
sobota, února 22, 2014 delete

Děkuji od Tebe mě to moc těší :) Právě přála bych si umět se slovy tak jako on :) Určitě bych se do ní někdy ráda pustila znovu, ono když jí člověk musel číst povinně, tak k tomu přistupoval jinak, věřím, že se s ní jednou znovu potkám a najdu si k ní jiný vztah :)

Reply
avatar
sobota, února 22, 2014 delete

Povídky z jedné a druhé kapsy jsem nečetla. Po přečtení tvé recenze to budu muset hodně rychle napravit :-)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
neděle, února 23, 2014 delete

To určitě naprav, opravdu to stojí za to :)

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)