Virtuální přítel je Dobrý proti severáku

20:14:00 13 Comments A+ a-

Román psaný pouze v e-mailech, který vzbuzuje protichůdné pocity. Někdo je z něj nadšený, někdo zase otrávený. První díl, který vyšel v roce 2006 vzbudil takový ohlas, že rakouský autor Daniel Glattauer musel v roce 2009 napsat pokračování. U nás vyšel v roce 2010, avšak ke mně se dostal až nyní. Co vše může způsobit jeden špatně odeslaný e-mail? Je možné milovat někoho, koho znáte jenom virtuálně? Milujete vůbec toho, s kým si píšete nebo milujete to, kým v tomto vztahu můžete být?

75% 

Emmi je naštvaná. Už několikrát se snažila zrušit předplatné časopisu Like, avšak neúspěšně. Posílá tedy e-mail s žádostí o zrušení, avšak ten se díky záměně písmen dostane do rukou Lea Leika. Po páru neosobních e-mailů se věc začíná zvrtávat. Oba se stávají závislými na mailech toho druhého a také začínají nacházet své ztracené já. Naše virtuální já může být jakékoliv, nemusíte hledět na nikoho jiného, ani dělat kompromisy. Ale jaké by to bylo, kdyby se prolomily hranice virtuální reality a došlo k setkání. Přišlo by zklamání z toho, že v reálném životě je Vaše já jiné než to virtuální? Zamilovali byste se i do reálné podoby toho druhého? A proč je vlastně Emmi tak dobře, když jinak tvrdí, že je šťastně vdaná?

"O 35 minut později
Ok, jak chcete (nebo nechcete). Jenom ať se mi pak nevracíte s nešťastnou láskou! Praha je jako stvoření pro nešťastné lásky, hlavně koncem března: všude šedá na šedé a večer jíte v lokále obloženém nejtmavším hnědým dřevem na světe před zraky nudícího se depresivního číšníka, který přestal žít poté, co při jedné státní návštěvě obsluhoval Brežněva, bílé knedlíky a černé pivo. Pak se nedaří už vůbec nic. Proč si nezaletíte do Říma? Tam si nadeženete léto. Teda já bych s Vámi letěla do Říma."

Kniha je od začátku nesmírně čtivá. E-mailová forma je velmi příjemná a vtipná. Stále Vás nutí si říkat: ještě jeden, ještě jeden. Avšak, čím víc se Emmi a Leo sbližují, tím více začíná děj tuhnout. Smrskává se v podstatě na řešení možností SETKAT/NESETKAT. Z nezávislé a vtipné Emmi se stává žárlivá hysterka, která neví, co chce a která Vám místy poleze krkem. Z Lea se zase stává odtažitý a moralizující člověk. Vůbec se nechová jako všichni chlapi, kteří by milou Emmi poslali do patřičných míst. Chvilku jsou Vám sympatičtí, chvilku Vás rozčilují. Máte chuť začít řvát, ať se Emmi zklidní a a Leo ať projeví trochu více emocí než je jeho zdvořilý styl! Jenže, jak bychom se zachovali my v jejich situaci? A co z této situace vyvstane?

To se dočtete v tomto románě. Ať už budete patřit mezi ty, jež si ho oblíbí nebo ty, které nesnesou chování Emmi nebo třeba ty někde mezi, určitě stojí za přečtení. Když Vás nezaujme, aspoň si budete dávat pozor na to, komu posíláte e-mail a budete zase chvíli více komunikovat osobně...

PS: Páni nenechte se odradit růžovou obálkou, zas tak růžová literatura to není

Velice děkuji nakladatelství Host, které mi poskytlo výtisk k recenzi a na jejichž stránkách můžete knihu také zakoupit.
Daniel Glattauer. Dobrý proti severáku. Z originálu Gut gegen Nordwind přeložila Iva Kratochvílová. Brno : Host, 2010. 256 stran. ISBN 978-80-7294-394-4


13 komentářů

Write komentářů
Rachel Roo
AUTHOR
pondělí, února 24, 2014 delete

Vypadá to zajímavě, asi si to budu muset přečíst, z čehož nemám vůbec radost ! :-D
Četla jsem jednou něco podobného.. Nebo to byl film.. Nebo vyprávění kamarádky..?? Teď si nemůžu vzpomenout :-D

Reply
avatar
Jana CM
AUTHOR
úterý, února 25, 2014 delete

Moc pěkná recenze, ale můj pocit stále vyjadřuje věta "máte chuť začít řvát" a knihou bych snad radši zatopila, než abych to četla znovu. :D

A do Říma si stejně zaletím.

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
úterý, února 25, 2014 delete

Rachel: možná kniha Láska přes SMS nebo film Láska přes internet s Meg Ryyan myslím :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
úterý, února 25, 2014 delete

Jana: taky jsem na Tebe myslela při psaní recenze, mě až tak naštvala jen trošku :) Taky bych jela do Říma :)

Reply
avatar
Owlie
AUTHOR
úterý, února 25, 2014 delete

Knížka nevypadá špatně, ale nejsem si jistá jestli by mě zaujala tak, abych jí dala alespoň 4/5 :) líbí se mi ale pojetí tvé recenze - super :)

Reply
avatar
Katie
AUTHOR
úterý, února 25, 2014 delete

Já bych si to přečetla asi hlavně kvůli e-mailovému zpracování.:-)
Rachel Roo: Podobné je třeba taky Tweety s city.:-)

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
úterý, února 25, 2014 delete

Vypadá to zajímavě :) Forma e-mailového příběhu může být fajn, asi záleží na tom, co komu vyhovuje… Asi bych měla trochu problém s váháním nad setkáním/nesetkáním, nemám moc ráda, když se rozvláčně řeší jedna věc (aspoň hrdinové v knize by měli být odvážní :D). Super recenze! :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
úterý, února 25, 2014 delete

Děkuji :) To taky nevím no, třeba se k ní někdy dostaneš :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
úterý, února 25, 2014 delete

Jj to zpracování je super, fakt to skvěle utíká. Teď mě ale napadlo, že jsem ještě nenapsala, že mi trošku vadilo, že nepsala třeba datum, ale psala jen o 2 dny později, o 30 minut později, trošku jsem se pak ztrácela v čase, ale zase to nebylo až tak podstatné :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
úterý, února 25, 2014 delete

Děkuji za pochvalu! Jj je to taky o zvyku, mě to třeba vyhovuje podobně jako i deníky :) A jo to byl trošku bod, který mě právě trošku štval, ale vy výsledku to nebylo tak rozvláčné, utíkalo to dobře :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, února 26, 2014 delete

Já taky, skvěle se to čte a jelikož jsem člověk moderní doby, tak taky hodně píšu maily a e-maily a podobně :)

Reply
avatar
Wolf Draven
AUTHOR
neděle, března 02, 2014 delete

Vypadá to zajímavě, možná tomu dám šanci :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, března 03, 2014 delete

Dej, ale doufám, že nebudeš pak zklamaná :)

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)