Ze života bezlepkáře aneb Bábovičko poveď se mi

19:51:00 22 Comments A+ a-

Ahoj,

jelikož byl váš zájem o životě s bezlepkovou dietou celkem značný, vítám vás u nových rubrik Ze života bezlepkáře a Vyzkoušeno za vás. Dnes měla dorazit na návštěvu "tchýně" (ano, vím, že je to správně tchyně, ale všichni dobře známé jak to každý vyslovuje: a jéje tchýýýně) a já chytila paniku, že musím něco upéct, jenže co. Tvarohový dort a falešný cheesecake už mám za sebou a tím bych jí asi příliš nepotěšila, je zkrátka spíš na klasiku. Takže volba padla na bábovku. 
Všichni dobře víme, že klasické bábovky jsou suché a nelezou do krku, my proto máme rádi bábovku s tvarohem nebo jogurtem (v těstě, ne jako přílohu). A teď přichází slabá chvilka pro všechny držící bezlepkovou dietu, když už najdete nějaký recept bez lepku, je to co? Správně, buď je to stará známá dusivka (zkrátka bez tvarohu či jogurtu) nebo ještě hůř recept se čtvrt kilem másla (nedej bože Hery nebo Stely) a nějaké podivné bezlepkové směsi plné škrobů a nadávek (ty jsi ale lecitin, nečuč jako guma guar apod.). Většina začátečníků skočí pro směs a vytvoří bábovku ze směsi, protože netuší, jak by to mohli jinak nahradit. Já se však nedám, ráda si o složení rozhoduji sama a ráda bych zkoušela i experimentovat s jednodruhovými moukami a své poznatky sdílela, aby se našlo víc a víc receptů.

EDIT: omlouvám se bezlepkářům, co dělají rádi ze směsi, mám zkušit Schar C a pak taky nebudu chtít dělat experimenty, takže příště bude ze směsi :) 

Najdu recept na tvarohovou bábovku ze špaldové mouky, kterou jsem tvořila s celozrnnou pšeničnou a byla moc dobrá. A co teď? Mám tu rýžovou polohrubou, pohankovou polohrubou a kukuřičnou hladkou. Házím dotaz do FB skupiny, čím mám zkusit nahradit špaldu, prý je hrubá, tak to chce něco hrubšího a nebo nějak namíchat. Beru tedy rýžovou polohrubou a pohankovou polohrubou (kukuřičná se mi do bábovky moc nehodí) a vyrážím do boje. Zjišťuji, že nemám tvaroh a vysílám Marušáka do tesca (to má být odkaz na Marušku pro jahody). Crrr. Nízkotučný nemají. Tak vezmi polotučný. Ok. Proč se tam vůbec dává nízkotučný? Asi kvůli kaloriím? Polotučný od Madety byl výborný úplně stejně.

Postup

250g bezlepkové mouky (dala jsem 170 rýžové, 80 pohankové)
250g nízkotučného tvarohu (já měla polotučný) 
180g třtinového cukru (já sladím méně čili 100g třtinového a lžíce datlového sirupu)
100ml oleje
200ml polotučného mléka
2 vejce (zdálo se mi to málo, dala jsem tři, když už tak pořádně!)
prášek do pečiva (bezlepkový, já na to zapomněla!)
šťáva z půlky citronu
kakao

olej
kokos na vysypání

Vyšleháme žloutky s cukrem a tvarohem. Vznikne nám takové pěkné zlaté blátíčko. Přidáme vlažné mléko a olej, pěkně promícháme. Nakonec přidáme mouku, do které zamícháme kypřící prášek. Nakonec vymačkáme šťávu z půlky citronu. Dodá to bábovce ještě lepší chuť. Zvlášť si vyšleháme bílky, chce to opravdu do tuha, těsto je pak krásně nadýchané. Bílky postupně přidáváme do těsta. Lepší je po malých kouscích a ne míchat, spíš jen tak lehce nadzvedávat. Vymažeme formičku olejem a vysypeme kokosem, je to bezlepkové a mnohem chutnější než mouka nebo strouhanka. Půlku těsta vlijeme do formy, do druhé půlky vsypeme kakao dle chuti, já dala dvě lžičky. Nakonec vlijeme i druhou polovinu těsta do formy a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme na 160 stupňů asi 45 minut. Že je hotová, poznáme tak, že do bábovky píchneme špejlí a když na ní už nezůstane žádné těsto, je nejvyšší čas ji vyndat. 

Pak nastává fáze vyndavání. Nejlepší je formu nechat vychladnout, obrátit a položit na ní mokrou studenou utěrku. Brzy půjde snadno vyklepnout nebo pro trpělivé se po nějaké době vyklepne sama. Pak už jen stačí nakrojit a sníst. Kromě pečení je to záležitost zhruba na deset minut, pokud ovšem jako já nefotíte každý krok a nešleháte bílky ručně (naštěstí už jsem pořídila mixér hurá!).

Průběh mého pečení

Jaký mám dát poměr? Pohanka je divně cítit, dáme ji radši jen 1/3. Mmm těsto vypadá moc pěkně. Sakra ta pohanka je cítit (pro neznalé pohanka má svoji specifickou oříškovo-lušteninovou vůni i chuť), nám to bude chutnat, ale bude to jíst i tchyně? Šup s ní do trouby. Sakra nesvítí světlo. Hledám baterku. Sbírám odvahu. Svítím do trouby. Sakra vůbec nekyne. Zoufalá  sms: asi budu muset do Tesca, bábovka nekyne a ta pohanka tvé mamce asi chutnat nebude. Nervózní přecházení. Opět pohled do trouby. Jak vypadala předtím? Zdá se mi to nebo polezla o pár milimetrů? Ha, kyne. Vypadá to dobře. Vyndavám. Krásně voní. Krásně vypadne. Je nádherná, ještě ta chuť. Krájím a pomalu soukám první sousto. Není špatná. A je krásně hutná, žádná dusivka. Myslím, že budu dělat častěji. Ještě kousek. Sakra půl bábovky v tahu. Takže první bezlepková bábovka dopadla na výbornou.

Poznatky:
Kdo není zvyklý na pohanku, raději méně, ať nejste překvapení zvláštní chutí. 
Nestahujte kalhoty, když brod je ještě daleko.

22 komentářů

Write komentářů
Unknown
AUTHOR
neděle, března 22, 2015 delete

Obdivuju tě, jak to zvládáš :) A musím říct, že pohanka do bábovky by mě rozhodně nenapadla, asi to zkusím. My jsme na pohanku zvyklí, jíme ji dost často, takže se toho nebojím :)

Reply
avatar
Tereeeza M.
AUTHOR
neděle, března 22, 2015 delete

Perfektní článek, nejenom, že jsem se dozvěděla poměrně dost informací (asi bych si takhle s moukou poradit neuměla), ale zároveň jsi mě svým způsobem psaní a úhlem pohledu pobavila :) Ani zdaleka netuším, jaké to pro bezlepkáře všechno je, ale je hrozně dobré vidět, že bojuješ, nevzdáváš to a snažíš se to brát s nadhledem, moc ti držím palce, aby ses probojovala z 'období blbec' a byla co nejvíc spokojená :) bábovka vypadá úžasně a mě o půl desáté večer honí mlsná :D

Reply
avatar
Niky
AUTHOR
neděle, března 22, 2015 delete

Skvělý článek, Baru! Postup je pěkně srozumitelný, že i já bych se na něj hned vrhla a vyzkoušela ho. Akorát nemám formu a bez ní to asi nepůjde :D Takže to budu muset odložit, než si nějakou pořídím či půjčím.
Odstavec "průběh mého pečení" je naprosto výborný a krásně mě pobavil! :)
Gratuluji k první vydařené bezlepkové bábovce ;) A hodně zdaru s dalšími recepty! ;)

Reply
avatar
Anonymní
AUTHOR
pondělí, března 23, 2015 delete

pěkné, akorát trošku nepravdivé si dovolím poznamenat. Není pravda, že většina bezlepkářů vezme směs a udělá dusivku. 1. už je hodně takových co si mouky míchají, nebo aspoň dají část směsi a část jiné mouky. 2. než to napíšete udělejte si buchtu ze směsi SCHAR C a budete mít nadýchanou skvělou buchtu, ne dusivku, a to je jeden z důvodů proč z toho lidi pečou. Protože se z toho daří i chutná a pak se jim nechce experimentovat s jinými. To se mi trochu nelíbilo, jinak fajn :-) Monika E.

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, března 23, 2015 delete

Milá Moniko,
děkuji za komentář. Já to samozřejmě nemyslela nijak zle, naopak, že většina chudáků, hlavně začátečníků koukne na internet a všude jsou jen recepty ze směsí,takže než něco pokazit raději sáhnou po směsi. A já jsem člověk, který si to raději míchá sám :) Přiznám se, že Schar C jsem ještě nezkoušela, ale zkoušela jsem Schar B na chleba i kynuté a nějak mě to nezaujalo, ale určitě Schar C vyzkouším a omlouvám se, jestli to vyznělo nějak kriticky, to určitě nebylo v plánu :)
Hezký den!

Reply
avatar
Anonymní
AUTHOR
pondělí, března 23, 2015 delete

Dobré, jen jsem nechtěla , aby to vyznělo tak že celiaci pečí jen ze směsí a dusivky :-) jako schar C klidně vyzkoušejte, ale je to prostě směs. Určitě je lepší péct jen z jednodruhových :-) u nás máme rádi kombinaci rýžové a pohankové na pečení. Monika

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pondělí, března 23, 2015 delete

Já s vámi souhlasím, napsala jsem to trochu hloupě a opravdu to vyznělo proti bezlepkářům nepěkně a přitom to mělo být jen postěžování, že se na netu těžko hledají recepty z jednodruhových muk, ale už jsem to opravila, já obdivuji každého, kdo se do toho pustí a ráda bych právě pomohla dalším, kteří budou začínat a třeba náhodou najdou moje stránky, aby se nebáli experimentovat. Co se může stát horšího, než že to skončí v koši :)
Kdybyste náhodou měla nějaký osvědčený recept, budu moc ráda, když se o něj podělíte :)
Krásný den!

Reply
avatar
Anonymní
AUTHOR
pondělí, března 23, 2015 delete

Určitě je skvělé ,že se začínají objevovat i recepty z jednodruhových mouk. Já mám dceru na dietě od jejích 2 let (teď jí bude 7) a taky jsem začínala se směsí - resp. s Jizerkou, přešla jsem přes jiné směsi až k jednodruhovým moukám. Ráda se podělím o povedené pokusy, největší problém je to hezky nafotit :-)Monika

Reply
avatar
Anonymní
AUTHOR
pondělí, března 23, 2015 delete

a ještě k moukám, dobrá a levnější varianta je Doves Farm (Kaufland) ,ale zase je to směs takže já začala půl směsi půl rýžové s pohankovou ,až už většinu peču jen z rýžové a pohankové. Třeba ale na dort ještě přidávám směs tak půl na půl. Taky nerada peču jen ze směsí

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
úterý, března 24, 2015 delete

Každý druhý mi psal v komentáři, že mají v rodině někoho na bezlepku, koukám, že je to čím dál častější, tak ať se mu daří :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
úterý, března 24, 2015 delete

Vidíš, když jste zvyklý, tak ti bude určitě chutnat :) Já měla jen párkrát pohankový chlebík a kaši a nejsem ještě tolik zvyklá, ale nevadí mi :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
úterý, března 24, 2015 delete

Vidíš, když jste zvyklý, tak ti bude určitě chutnat :) Já měla jen párkrát pohankový chlebík a kaši a nejsem ještě tolik zvyklá, ale nevadí mi :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
úterý, března 24, 2015 delete

Děkuji, on by si člověk poradil, dřív to taky museli zvládnout, akorát je škoda, že je těch receptů a informací pořád tak málo na to, jaký je technologický pokrok :) Vypadá skoro lépe než ta normální, to těsto bylo opravdu krásné :D

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
úterý, března 24, 2015 delete

Děkuji, no bez formičky to asi úplně nepůjde, ale kdybys to vylila do pekáče, tak budeš mít takový jako koláč třeba :D Děkuji, teď přemýšlím o mazanci, ale asi to tak snadno nepůjde :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
úterý, března 24, 2015 delete

Také mi to focení příliš nejde, ale co se dá dělat :) Tak na nějaký dortíky se netroufnu ani normálně natožpak bezlepkově :) A nemáte třeba osvědčený recept na mazanec náhodou? :)

Reply
avatar
úterý, března 24, 2015 delete

Toto sa teraz bude podávať s každou tvojou recenziou? Tak jo, som ZA! :) A ešte kávičku si k tomu prosím, s mliekom, bez cukru, ďakujem! :D

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
pátek, března 27, 2015 delete

Asi ne, protože než dopíšu recenzi, tak bude snědená dávno vždycky :D

Reply
avatar
Vašek
AUTHOR
pondělí, dubna 13, 2015 delete

Jééé, moc děkuji za super návod a vyhytávky při pečení a navíc tvarohová, tu miluju! :)

Reply
avatar
Vašek
AUTHOR
pondělí, dubna 13, 2015 delete

Jééé, moc děkuji za super návod a vyhytávky při pečení a navíc tvarohová, tu miluju! :)
https://nejbohatsilidesveta.wordpress.com/

Reply
avatar
Ivcca
AUTHOR
pondělí, dubna 13, 2015 delete

Teda, krásná!!! :) Jinak když peču něco poprvé, tak se chovám úplně stejně, každé tři minuty nervózně zkoumám vnitřek trouby a modlím se ke všem bohům, ať se to podaří. Asi si také brzy upeču bábovku, ale tu klasickou, u nás doma bych s jinou neuspěla.

Reply
avatar
čtvrtek, července 16, 2015 delete

Doma nejíme lepek, tak se mi tenhle recept moc hodí. Díky!

Reply
avatar
Tory Kohrin
AUTHOR
středa, ledna 06, 2016 delete

To znie dobre! Sestra tvaroh nemusí ale takto v bábovke by si mohla aj dať =). Má to zaujímavú farbu a ja bábovky dosť podceňujem (na blog som zatiaľ nepridala ani jednu a to už tam mám možno aj dvesto receptov ...).

Toto je asi prvý krát čo narážam na blog ako mám ja: knihy a varenie v jednom. (http://prchavemyslienky.blogspot.sk/) Fajn vedieť, že nie som jediná čo to považuje za najlepšiu kombináciu.

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)