Na hradě je ženská! A chce strávit Noc na Karlštejně

9:00:00 13 Comments A+ a-

Já ač mám spánek bezesný,
mě včera sen se zdál,
i když dávno nejsem s ním,
mě navštívil král sám

Řekl: Lásko má já stůňu,
svoji pýchu já jen hrál,
kvůli Vám se vzdávám trůnu,
klenotů i katedrál...

Jistě většina z Vás zná hvězdně obsazený film Noc na Karlštejně, ale schválně kdo z Vás četl předlohu od Jaroslava Vrchlického? Já na ní dostala chuť a zhltla jí jedním dechem. Romantická veselohra, kterou přečtete na jeden zátah, je to nejlepší na nudné odpoledne. Schválně jsem si včera večer ještě pustila film, neboť jsem měla pocit, že končí trošku jinak než kniha a měla jsem pravdu. Ale jsou to spíš drobnosti. Celkově je film o něco obsáhlejší než kniha, většina scén je přidaných a upravených do muzikálové a filmové podoby. V knížce je zkrátka jen to podstatné.

80% 

Karel IV. vydal zákaz, že na hrad Karlštejn nesmí vstoupit žena. A jelikož jde vždy ostatním příkladem, platí zákaz i pro královnu Alžbětu. Té se však po králi velmi stýská a hlodá v ní osten smutku, nedůvěry a žárlivosti. Rozhodne se tedy vypravit na hrad. Ctihodný arcibiskup Arnošt se nejprve vyleká, zákaz platí i pro královnu, ale pro co jiného by se mohly konat bláznivé a klamavé kousky, než pro nejkrásnější slabost ženy - lásku. Převlečou královnu za panoše a vymyslí vše tak, aby královna mohla hlídat krále celou noc. Jenže shodou náhod na hrad přijíždí také další hosté - vévoda bavorský a král kyperský, každý ze svých vlastních důvodů. Tito dva jsou tedy pěkní kulišáci a neunikne jim, že se na hradě ocitla žena v šatech panošových. Jenže ona zde není jen jedna žena. Dovedete si tedy představit kolik omylů a humorných chvilek to všechno způsobí.

Divadelní hra byla poprvé uvedena již v roce 1884 a od té doby se hrála nespočetněkrát a většinou kde jinde než na samotném Karlštejně. Jedná se sice o veselohru, ale i tak zde najdeme některá moudra, především z úst arcibiskupa Arnošta či samotného Karla IV. Hra upozorňuje na hrabivost a touhu ovládat všechno a na druhé straně na vlastenectví. Sám Karel IV. říká, že přijel do zbídačené země a začal těžkou práci, která teprve teď vzkvétá, že dílo, které vytvořil, přeci musí chránit a opečovávat. Takovou osobnost bychom nyní v této době potřebovali.

Jedná se o divadelní hru, čili se skládá především z dialogů a malých popisů děje. Styl psaní je sice poplatný době, avšak neměla jsem s ním v zásadě žádný problém. Příběh se dá přečíst za chvíli a když už nepřinutí k zamyšlení, minimálně pobaví a navíc se může někomu hodit třeba i k maturitě. Je to taková jednohubka, která rozhodně stojí za přečtení a následně jako dezert doporučuji znovu shlédnout film. Obojí je něco, co se jen tak neomrzí.

Jaroslav Vrchlický. Noc na Karlštejně. Praha: Dobrovský v edici Omega, 2013. 
Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství Knihy Omega, kde můžete také knížečku zakoupit. 
Obálka převzatá tamtéž. Foto vlastní výroby.

13 komentářů

Write komentářů
EclecticGuy
AUTHOR
středa, února 19, 2014 delete

Noc na Karlštejně si od Omegy plánuji vzít na zrecenzování, protože - abych se přiznal - jsem toto drama ještě nečetl. Obálka opět vypadá luxusně! :)

Reply
avatar
Lily
AUTHOR
středa, února 19, 2014 delete

Četla jsem jí k maturitě, taky jen tak odpoledne když nebylo co dělat. Nečtu divadelní hry moc ráda, zatím se mi opravdu líbil jen Romeo a Julie, ale četlo se to hezky. Viděla jsem ovšem film asi milionkrát i muzikál v divadle a líbilo se víc. Vrchlický přišel s výborným příběhem, z nějž film udělal ještě lepší dílo.

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, února 19, 2014 delete

Obálka je krásná, ale nelekej se je to taková malá příjemná brožurka :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, února 19, 2014 delete

Já právě velmi ráda čtu divadelní hry, nejraději totiž mívám vtipné a inteligentní dialogy a divadelní hry jsou jich plné :) Přesně tak Vrchlický přišel se skvělým příběhem a film je taková krásná nadstavba :)

Reply
avatar
Jana CM
AUTHOR
středa, února 19, 2014 delete

To je ale krásná obálka! Tuhle knihu/film mám moc ráda, četla jsem to už na základce a miluju Karlštejn, takže za mě má 100% a lízátko :-)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, února 19, 2014 delete

Já taky čtu ráda divadelní hry! :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
středa, února 19, 2014 delete

Obálka je krásná! Já taky mám ráda film i Karlštejn, ale přeci jen znám i o něco lepší díla :)

Reply
avatar
Owlie
AUTHOR
čtvrtek, února 20, 2014 delete

Páni, tak tohle zní hodně dobře :) divadelní hry miluji, nejenže je ráda sleduji, ale ráda je i čtu! :)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
čtvrtek, února 20, 2014 delete

Jsem ráda, že nejsem sama, kdo je rád čte i sleduje a hlavně veselohry! :)

Reply
avatar
Ajka
AUTHOR
úterý, února 25, 2014 delete

Jé, já ani nevěděla že byla napsána:-))

Reply
avatar
Šárka S.
AUTHOR
sobota, března 01, 2014 delete

Ráno jsem ji dočetla a měla jsi pravdu. Bylo to opravdu dobré ;)

Reply
avatar
Bastera
AUTHOR
sobota, března 01, 2014 delete

To jsem ráda, že se také líbila :)

Reply
avatar
Luci
AUTHOR
středa, června 18, 2014 delete

knihu mám zařazenou do své povinné četby na maturitu, po tvé recenzi se na ni těším ještě mnohem víc :D Noc na Karlštejně znám jako film a viděla jsme i muzikál :))

Reply
avatar

Děkuji za všechny komentáře :)